fredag 28. desember 2018

Deigen hever ikke

Opplever du fra tid til annen at deigen ikke vil heve eller at baksten er. Har tørrgjær opp i deigen. Hvis væsken er for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke.


Vet du hvorfor gjærbakst hever ? Proteinet i deigen (glutenet) lager et nett av små lommer som utvider seg i takt med at deigen hever. Pass dog på at det ikke hever for mye!

Dette henger sammen med at sammaltmel og fiber i grove deiger gjør dem bløtere og dermed mindre formstabile under heving. Les ofte stilte spørsmål om gjærbakst her! Hva betyr å slå ned deig ? Det er denne gassen som gjør at gjærbaksten hever seg og blir luftig. Kunde: Rett på sak: Noen ganger hever ikke deigen seg i det hele tatt! Grovbakstmel, Olje, Salt, KruskaKli og Hvetekim.


Hvis du ikke gjør dette, vil kjernetemperaturen på deigen synke, og du vil oppleve at deigen ikke hever. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer.

Jeg pleier ikke ta mye gjær i deigen. Ikke for å kuppe tråden din TS, men jeg har et spørsmål til dere som hever deig i flere timer:. Om vi ser bort fra at det ikke er fysisk mulig å bevege. Du må rett og slett true den med at hvis den ikke hever veldig snart så. Jeg bruker sjelden grader varmt vann når jeg setter brøddeig.


Haga synes ikke man skal ha. Og så må du ikke kna deigen for mye etter heving da dette gjør at all luften i deigen forsvinner ut. Ta en bit av deigen og strekk den mellom hendene dine.


Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke, sier baker og Regals faglige rådgiver Åge. Som alltid når man lager gjærdeig, er det viktig at væsken ikke er for varm, ellers drepes gjæren og deigen hever seg ikke som den skal. Hever du feks 6-timer før du legger den i hevekurv kan du brette den 2-ganger. Ved å tilsette siktet hvetemel hever deigen dårligere, ikke bedre.


Og jeg har en formening om at den blir litt surere. Takk for svar om havre og bygg,. En av grunnene til at profesjonelle bakere får luftigere bakst med bedre smak enn mannen i gata, er måten de hever deigene sine på. Blir den for varm kan gjæren dø, og blir den for kald så vil ikke gjæren modnes og deigen hever ikke.


Den optimale temperaturen på deigen er grader. Jeg hever aldri deigen slik.

Ettersom deigen skal eltes lenge, bør ikke væsken. Du kan elte deigen enten for hånd. Denne deigen gir saftige og mektige boller. Dette er min favoritt til vanlige rosinboller også. Heves på et lunt sted (den hever seg ikke så mye).


Når gjær tilsettes i gjærdeigen vil deigen vokse, fordi gjæret danner CO2-gass i deigen. Du må ikke forstå hva som skjer når brødet hever seg for å lage utrolig godt brød. Det fører til at deigen hever. Det som skjer når deigen hever ,.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.